|
YLANG-YLANG
Ylang
Ylang
(canaga odorata)
Biologische etherische olie van Canaga adorate
Beschrijving
Een hoge boom die tot 20 meter hoog wordt en bloeit het hele jaar
door met grote gele bloemen. De naam Ylang Ylang betekent
bloemen der bloemen. De
olie wordt gewonnen door distillatie uit deze vers geplukte
bloemen. Ylang-ylang wordt ook veel gebruikt in cosmetica en
parfums en als smaakstof bij de bereiding van o.a. alcohol en
frisdranken. De geur is intens zoet, sensueel, zacht en bloemig.
Eigenschappen
Ylang Ylang wordt gebruikt bij: acne, geïrriteerde en vette
huid, huidverzorging, hoge bloeddruk, versnelde hartslag,
hartritme stoornissen, depressie, slapeloosheid, impotentie,
frigiditeit, stress gerelateerde klachten.
Enkele toepassingen
In de
aromalamp geeft ylang-ylang een bloemige (jasmijnachtige), zoete en
opvallend prikkelende geur. De olie is delicater dan de cananga.
Als verdamping werkt de ylang-ylang ontspannend en kalmerend bij
nerveuze spanningen, depressie en slapeloosheid. De olie
ontspant het centraal zenuwstelsel. Ylang-ylang vertraagt een
snelle en verdiepte ademhaling (hyperpnoe).
Ylang-ylang hoeft niet gemengd te worden
maar geeft een verfijning aan houtoliën als ceder, copahu en
sandelhout, maar ook aan vetivert, jasmijn en bergamot.
Ylang ylang is in de
huidverzorging vooral geschikt bij een geïrriteerde, droge of
vettige huid en remt ontstekingen zoals bij acné. Toegevoegd aan
een crème of huidolie werkt ylang-ylang licht erotiserend.
Opgebracht op de hartstreek kalmeert ylang-ylang tachycardia
(hartkloppingen).
In bad kan u
Ylang Ylang
gebruiken als parfum, maar ook bij behandeling van huidproblemen,
bij nerveuze spanningen en lichte
hartklachten.
Voorzorgsmaatregelen
Met mate gebruiken: de geur is vrij sterk en kan hoofdpijn en/of
misselijkheid veroorzaken.
|